Ondersteuning ziekte in gezin
Met zorg, aandacht, warmte en kennis begeleid ik gezinnen die te maken hebben of krijgen met een levensbedreigende ziekte en/of lichamelijke/verstandelijke beperking. (Zowel in curatieve, palliatieve als terminale fase).
Het kan namelijk alle facetten van het leven en het gezin op zijn kop zetten. Onzekerheid, angst, verdriet of misschien zelfs boosheid laten je wereld een beetje stilstaan. Het is niet vreemd als je hierin vastloopt.
Want hoe ga je hiermee om? Wat doet het met jou, je relatie of de rest van het gezin? Wat als prive werk raakt? Hoe pak je het leven weer op? Of wat heb je nodig? En wat als als genezing niet meer mogelijk is?
Allemaal vragen en gedachten die door je hoofd spoken.
Begeleiding ouder(s):
Ben je als ouder of 1 van je kinderen geraakt door kanker of andere levensbedreigende ziekte dan kan de coaching al starten vanaf diagnose met als doel de regie over het leven en behandeling te behouden ongeacht de ernst van de ziekte, de fase van behandeling en/of vooruitzichten. Ik help je weer grip te krijgen op wat jij zelf belangrijk vindt in het leven.
Vaak is de impact enorm, vooral als er veel ziekenhuisopnames zijn of terugval/ achteruitgang. Veel ballen om in de lucht te houden. Daarnaast vraagt men mij vaak:
- Hoe vertel ik het mijn kinderen, broer/zusje?
- Wat is mijn ouderrol nu binnen het gezin?
- Kan mijn relatie dit aan?
- Hoe vertel ik het mijn werkgever? En wat kan hij/zij voor mij betekenen in welke fase dan ook?
- Hoe vertel ik het mijn familie/vrienden en hoe hou ik ze, indien gewenst, op de hoogte?
- Hoe vraag ik hulp?
Begeleiding kind/jongeren:
Kinderen ervaren vaak veel onzekerheid, of ze nu zelf ziek zijn of een gezinslid. Ze kunnen hun gevoelens en gedachten nog niet goed onder woorden brengen. Het verdriet blijkt vooral uit hun gedrag; ze zijn bv. snel van slag, angstig of boos, buikpijn of niet goed kunnen slapen afhankelijk van hun leeftijd.
Jongeren kunnen last hebben van o.a. concentratie- en leerproblemen of doen alsof er niets aan de hand is. Moeilijk vinden het te vertellen aan vrienden of juist aan ouders. Toekomstperspectief veranderd en ook komen er vaak grote levensvragen aan bod.
En hoe ga je om met een vader, moeder, broer(tje) of zus(je) dat heel veel zorg en hulp nodig heeft. Wat doet dat met jou?
Begeleiding AYA’s:
Adolescents & Young Adults (AYA’s) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.
Als jij bij deze groep hoort dan heb je vaak behoefte aan leeftijdsspecifieke coaching. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig die extra aandacht besteed aan wat jij nodig hebt tijdens, maar natuurlijk ook na kanker.
Als jongerencoach met specialisatie kanker kan ik met je meelopen in jouw proces. En meedenken in dat wat nodig is en waar behoefte aan is.
Manier van begeleiden:
In de praktijk, aan huis of buiten. Door middel van onder andere wandel-coaching, lichaamsgerichte ondersteuning (Access Bars©) , psychosociale ondersteuning of beeldtaal. Daar waar behoefte aan is.
Heb jij of je gezin behoefte aan ondersteuning, bel gerust en dan kunnen we kijken wat ik voor jou en/of je gezin kan betekenen.
Vergoeding kan mogelijk plaatsvinden:
- Via de Impulsregeling vanuit Netwerk Integrale Kindzorg (NIK). Voor iedereen die getroffen is binnen het gezin.
- Door middel van het plan, Als privé werk raakt, help ik je contact te leggen met je werkgever.
- Via Plusvoorziening Ferm (www.ferm-s3h.nl) vanaf middelbare schoolleeftijd t/m MBO op initiatief van school.