Rouw-/verliesbegeleiding

Net zoals ieder mens op een andere manier liefheeft, zo zal iedereen op zijn persoonlijke manier rouwen wanneer hij/zij een dierbaar persoon verliest.

Rouwbegeleiding is nodig wanneer je ondersteuning  wenst bij het leren omgaan met verlies, bijvoorbeeld omdat je te weinig directe ondersteuning krijgt vanuit je omgeving. Of omdat je moeite hebt met het leren omgaan met alle emoties die bij rouw komen kijken.

Begeleiding:

Begeleiding gezin:

Zo verliezen jaarlijks 7000 jeugdigen een vader, moeder, broer of zus door overlijden. Dit heeft een levenslange impact op het kind. Het is daarom van belang dat kinderen/jongeren leren hun verliezen te integreren in hun leven.

Voor kinderen komt er een tijd van veel onzekerheid.  Kinderen kunnen hun gevoelens en gedachten nog niet goed onder woorden brengen. Het verdriet blijkt vooral uit hun gedrag; ze zijn bv. snel van slag, angstig of boos, buikpijn of niet goed kunnen slapen.

Jongeren kunnen last hebben van o.a. concentratie- en leerproblemen of doen alsof er niets aan de hand is. Moeilijk het te vertellen aan vrienden. Ook komen er vaak grote levensvragen aan bod.

Soms weet je als ouder(s) niet hoe je het beste je kind(eren) kan voorbereiden bij het overlijden van een ouder, broertje, zusje, grootouder of huisdier.

Ik kan o.a.helpen bij de volgende vraagstukken:

Ook is er ruimte voor je eigen verdriet en ondersteuning in het rouwproces.

Zie ook trajectinfomatie

Individuele begeleiding volwassenen:

Je verliest een dierbare, wordt alleenstaande ouder of mantelzorger en alles komt op jouw schouders terecht. Maar ook verlies van een kinderwens, miskraam of gezondheid behoord tot de mogelijkheden

Graag wil ik je daarbij ondersteunen. Je staat niet alleen.

Zie ook trajectinfomatie

Uitvaartvoorlichting:

Als er in de naaste omgeving iemand is komen te overlijden heeft dat voor het kind een enorme impact. Als gespecialiseerde coach kan ik samen met het kind de dag van te voren doornemen, zodat het kind weet wat er te wachten staat.

Ik maak hierbij gebruik van uitvaartspeelgoed en andere uitvaart materialen. Met uitvaartspeelgoed laat ik zien hoe de dag gaat verlopen. Op deze manier worden angsten en onzekerheden weggenomen en kunnen vragen worden beantwoord.

Aangezien iedere uitvaart anders is , bespreek ik vooraf met het gezin en/of met de uitvaartondernemer hoe de uitvaart er uit komt te zien, zodat ik de begeleiding zeer persoonlijk kan maken.

Kinderen/jongeren hebben hun eigen belevingswereld en eigen vragen. Ik hou rekening met de leeftijd , de hulpvraag en eventuele eerdere gebeurtenissen. Door een uitvaart uit te beelden, zien ze wat er gaat gebeuren. Hierdoor ontstaat er rust en duidelijkheid. Ze weten wat er komen gaat en wat ze kunnen verwachten.
Een bijkomend voordeel is dat de nabestaanden in deze verdrietige en moeilijke periode een stukje ontlast worden.

Ook kan het ingezet worden na de begrafenis. Vaak gebeurd er veel op deze dag en soms kan het prettig zijn om het nog eens na te beleven en vragen te kunnen stellen.

Rouw en verliesbegeleiding op school:

En dan word je gebeld en is er ouder die ernstig ziek (kanker), of een ouder/collega die overleden is.

Door middel van een workshop op maat of individuele begeleiding van leerkracht/docent/team kan ik praktische informatie geven over: