Rouw-/verliesverwerking

Net zoals ieder mens op een andere manier liefheeft, zo zal iedereen op zijn persoonlijke manier rouwen wanneer hij/zij een dierbaar persoon verliest.

Zo verliezen jaarlijks 7000 jeugdigen een vader, moeder, broer of zus door overlijden. Dit heeft een levenslange impact op het kind. Het is daarom van belang dat kinderen/jongeren leren hun verliezen te integreren in hun leven.

Uitvaartvoorlichting:

Als er in de naaste omgeving iemand is komen te overlijden heeft dat voor het kind een enorme impact. Als gespecialiseerde coach kan ik samen met het kind de dag van te voren doornemen, zodat het kind weet wat er te wachten staat.

Ik maak hierbij gebruik van uitvaartspeelgoed en andere uitvaart materialen. Met uitvaartspeelgoed laat ik zien hoe de dag gaat verlopen. Op deze manier worden angsten en onzekerheden weggenomen en kunnen vragen worden beantwoord.

Aangezien iedere uitvaart anders , bespreek ik vooraf met het gezin en/of met de uitvaartondernemer hoe de uitvaart er uit komt te zien, zodat ik de begeleiding zeer persoonlijk kan maken.

Kinderen/jongeren hebben hun eigen belevingswereld en eigen vragen. Ik hou rekening met de leeftijd , de hulpvraag en eventuele eerdere gebeurtenissen. Door een uitvaart uit te beelden, zien ze wat er gaat gebeuren. Hierdoor ontstaat er rust en duidelijkheid. Ze weten wat er komen gaat en wat ze kunnen verwachten.
Een bijkomend voordeel is dat de nabestaanden in deze verdrietige en moeilijke periode een stukje ontlast worden.

Begeleiding kind/jongere:

Voor kinderen komt er een tijd van veel onzekerheid.  Kinderen kunnen hun gevoelens en gedachten nog niet goed onder woorden brengen. Het verdriet blijkt vooral uit hun gedrag; ze zijn bv. snel van slag, angstig of boos, buikpijn of niet goed kunnen slapen.

Jongeren kunnen last hebben van o.a. concentratie- en leerproblemen of doen alsof er niets aan de hand is. Moeilijk het te vertellen aan vrienden. Ook komen er vaak grote levensvragen aan bod.

Begeleiding ouder(s):

Soms weet je als ouder(s) niet hoe je het beste je kind(eren) kan voorbereiden bij het overlijden van een ouder, broertje, zusje, grootouder of huisdier.

Ik kan o.a.helpen bij de volgende vraagstukken:

Ook is er ruimte voor je eigen verdriet en ondersteuning in het rouwproces.

2 -delige Workshop Rouw en verlies bij kinderen; bewust omgaan met de dood.

Deze workshop is voor ouders/opvoeders, maar ook voor professionals als leerkrachten, pedagogisch medewerkers en gastouders.

Het overlijden van een geliefde is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Dood gaan hoort bij het leven. Het is echter een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Het is immers een verdrietig onderwerp, wat ook angstig kan maken. De meeste mensen praten daar dus liever niet over, ook niet met hun kinderen. Iedereen zal in zijn leven op enig moment een dierbaar persoon verliezen. Hoe kunnen we de tijd nemen om onszelf en onze kinderen voor te bereiden op dergelijke situaties?

Als het ons toch (ineens) overkomt, kan het zijn dat we met onze handen in het haar zitten. We zijn zelf overweldigd door de emoties die we voelen of we voelen misschien zelfs even helemaal niets. Er is van alles te regelen en dan zijn de kinderen er ook nog. Hoe vertellen we het? Wat kunnen we vertellen? Wat weten ze eigenlijk al van de dood? Nemen we de kinderen mee naar het afscheid?

Hoe waardevol is het om ons voor te bereiden op iets waar we allemaal mee te maken krijgen?

Deze workshop is een preventieve workshop. Dit houdt in dat we inzicht krijgen in hoe we onszelf en ons kind kunnen voorbereiden op dat wat onvermijdelijk komen gaat. Het is goed om als ouder(s) en/of verzorger(s) inzicht te hebben in het concept dood zoals kinderen het zien en handvatten te krijgen in het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

De dood is een moeilijk onderwerp. De meeste mensen praten er liever niet over, maar het is goed om stil te staan bij dit onderwerp en je voor te bereiden op wat (ooit) gaat komen. Zo kun je je kind helpen het rouwproces beter te doorlopen. Bedenk daarbij altijd dat je het niet alleen hoeft te doen en dat het juist goed kan zijn (extra) hulp in te schakelen.

Voor meer info en data neem gerust contact met mij op.